Nykyisessä geopoliittisessa maailmantilanteessa epävarmuus ja uudenlaiset uhat korostuvat: kyberuhat, informaatiovaikuttaminen ja erilaiset toimitusketjujen häiriöt haastavat niin yksittäisten toimijoiden kuin koko yhteiskunnan toimintaa. Kriisissä tiedon tarve kasvaa nopeasti, kun ihmiset kaipaavat selkeää ja ajankohtaista tietoa tilanteen ymmärtämiseksi. Median rooli kriisissä on välittää oikea-aikaista ja luotettavaa tietoa.
Vakaan ja toimivan yhteiskunnan ylläpitämiseksi on tärkeää tunnistaa toimintamallit jo normaalioloissa. Harjoitukset antavat mahdollisuuden varautua häiriöihin ja testata olemassa olevien suunnitelmien toimivuutta käytännössä. Niistä hyötyvät niin yksittäiset organisaatiot kuin laajemmat toimijaverkostot – siksi myös Mediapoolissa harjoitellaan. Tässä blogikirjoituksessa kerrotaan kokemuksia Mediapoolin syksyllä 2024 järjestämistä harjoituksista.
Tunnistetaan toimintamallit ja kehityskohteet normaalioloissa
Mediapoolin järjestämät työpöytäharjoitukset kokosivat poolin asiantuntijaryhmät pohtimaan median toimintaa poikkeusoloissa. Harjoituksia järjestettiin kaikkiaan neljä, yksi kullekin Mediapoolin asiantuntijaryhmälle. Niiden tavoitteena oli kehittää konkreettisia toimintamalleja Mediapoolille erilaisiin häiriötilanteisiin ja tunnistaa kehityskohteita varautumisen kehittämisen tueksi.
Lisäksi Mediapooli järjesti Suomen, Ruotsin ja Viron mediayritysten yhteisen harjoituksen, jossa keskiössä oli yhteistyömahdollisuuksien tunnistaminen ja mediayritysten välisen yhteistyön syventäminen. Harjoitus toimi mahdollisuutena rakentaa verkostoja rajat ylittävään yhteistyöhön.
Harjoitusten suunnittelusta, fasilitoinnista ja raportoinnista vastasi huoltovarmuuteen ja varautumiseen erikoistunut Kokonat Oy, joka toi mukanaan vahvan asiantuntemuksen harjoitusten toteuttamisesta.
Mediapoolin asiantuntijaryhmien harjoituksissa pohdittiin muun muassa tiedonvälityksen haasteita, kriittisen infrastruktuurin toimintakykyä ja sitä, kuinka eri toimijat voivat tukea toisiaan nopean ja luotettavan tiedon tuottamisessa. Kansainvälisessä harjoituksessa puolestaan korostui tarve kehittää yhteistyötä mediayritysten välillä kansallisten rajojen yli, jotta alan yritykset voivat yhdessä vastata laajoihin häiriöihin ja auttaa naapurimaan yritystä tarvittaessa.
Yhteistyön voima esiin
Yhteistyö sekä kansallisesti että kansainvälisesti osoittautui harjoituksissa erityisen keskeiseksi, sillä kriisitilanteet eivät tunne rajoja. Juuri yhteistyö ja sujuva tiedonvaihto eri toimijoiden välillä on kriisin sattuessa avainasemassa. Poikkeusoloihin varautuminen vaatii suunnitelmallisuutta, mutta myös kykyä sopeutua nopeasti muuttuviin tilanteisiin.
Eri tasot on tärkeää huomioida yhteistyössä. Paikallisella ja alueellisella tasolla varmistetaan, että tieto liikkuu nopeasti ja toiminta on tehokasta lähellä ihmisten arkea. Monesti häiriöt vaikuttavat erilailla alueellisesti, mikä korostaa niiden merkitystä. Mediapooli toimii kansallisella tasolla, mutta toiminnan linkittäminen alueellisen tason toimintaan olisi hyödyksi häiriötilanteiden varalta. Kansallisella tasolla on tärkeää, että eri toimijat – viranomaiset, media-alan toimijat ja muut yritykset – toimivat saumattomasti yhdessä. Kansainvälisessä yhteistyössä taas jaetaan kokemuksia, resursseja ja parhaita käytäntöjä yli rajojen, mikä vahvistaa yhteistä kykyä vastata laajoihin ongelmiin. Yhdessä toimien eri tasoilla voimme varmistaa, että yhteiskunta kestää kriisit ja toipuu niistä entistä vahvempana.
Opit talteen ja kohti vahvempaa varautumista
Käytännön harjoitukset osoittivat jälleen, että yhteisellä harjoittelulla ja verkostojen ylläpitämisellä on tärkeä paikka osana yhteiskunnan varautumisen kehittämistä. Harjoituksista kootut opit tullaan hyödyntämään sekä uusien harjoitusten suunnittelussa että alan valmiuksien kehittämisessä. Vahva, toimintakykyinen media on elintärkeä osa turvallista yhteiskuntaa.
Kirjoittajat
Katri Laakso, Kokonat Oy. Katri on tiedonjanoinen varautumisen asiantuntija ja toinen Kokonatin perustajista. Hänen tavoitteenaan on kehittää ratkaisuja, jotka vahvistavat yhteiskunnan kykyä kohdata ja hallita häiriötilanteita.
Johanna Dietrich, Kokonat Oy. Johanna on kehittämisorientoitunut valmiussuunnittelun asiantuntija, jolla on vankka kokemus organisaatioiden varautumisen kehittämisestä. Johanna on toinen Kokonatin perustajista.